Ceremonija otvaranja Dunavske škole kulturnog nasleđa praćena je zanimljivim predavanjima i radionicama

Drugi dan Dunavske škole kulturnog nasleđa počeo je ceremonijom otvaranja na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Dekanica Fakulteta, prof. dr Ivana Živančević Sekeruš pozdravila je učesnike i čestitala DAReC-u na uspešnoj organizaciji škola proteklih 5 godina. Dekanica je poželela učesnicima da uživaju u Novom Sadu dok aktivno učestvuju u školi.

Gospodin Johannes Irschik, direktor Austrijskog kulturnog foruma naglasio je važnost očuvanja kulturnog nasleđa, posebno u Novom Sadu, koji je odlična lokacija za organizaciju ove škole.

Dr Boris Stojkovski, zamenik šefa odseka za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, kao i profesor nekih od članova DAReC-a, naglasio je da ovakvi događaji poboljšavaju saradnju istraživača u regionu i poželeo puno uspeha učesnicima. Nakon ceremonije otvaranja, usledila su predavanja.

Doc. dr Vladimir D. MIhajlović, sa odseka za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu održao je predavanje o istorijskoj pozadini i razvoju rimskog limesa u Srbiji.

Nakon ručka, učesnici su posetili Istorijski arhiv Grada Novog Sada i upoznali se sa aktivnostima i održavanjem arhivske građe, u prezentaciji direktora Petra Đurđeva, obilazeći depo i ostala odeljenja.

Dr Boris Stojkovski, docent na odseku za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, održao je predavanje o kulturnom nasleđu Srpske pravoslavne crkve i odnosu sa drugim hrišćanskim crkvama povodom obeležavanja 800 godina autokefalne Srpske pravoslavne crkve .

Predavanjem koje je održala Marija Krečković, predstavnica NVO Youth Initiative „I want! I Can!”, iz Donjeg Milanovca predstavijena je promocija kulturnog nasleđa kroz primere dobre prakse. Nakon predavanja, učesnici su imali grupni rad i počeli su da kreiraju ideje za projekte koji će se razvijati narednih dana škole.

Tradicionalna večera uz FOLK muziku je usledila i bila je odličan način da se pokaže Srpska tradicija i povežu istraživači u neformalnoj atmosferi u tipičnom Srpskom restoranu.