Peti dan Dunavske škole Kulturnog Nasleđa

Danas je naš dan započeo u „Galeriji Matice srpske“ u Novom Sadu. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa umetnošću srpske kulturne baštine kao i sa prvom institucijom ove vrste izbliza. Bili su fascinirani postavkom u galeriji, a posebno su bili fascinirani ljubaznošću domaćina.

Odmah nakon obilaska galerije održano je predavanje o lokalnoj arheologiji, istoriji, numizmatici i turizmu, a predavanje je održao Rasko Ramadanski master arheologije na Univerzitetu u Beogradu i predstavnik Muzeja Grada Bečeja. Učesnici su uživali i učili iz prezentacije gospodina Ramadanskog u ambijentu glavne dvorane u Galeriji Matice srpske.

Radionica: Finansiranje Dunavske kulture u Dunavskom regionu, održana je odmah nakon ručka. Paul F. Langer je ušao kao predavač, jedan od članova Evropske Dunavske Akademije i blizak partner organizacije DAReC. Paul-ovo predavanje bilo je o pisanju projekata iz EU fondova, čime bi obezbili drugačije i novo okruženje u lokalnim zajednicama kroz implementaciju gore navedenih projekata.

Za poslednje predavanje dana, studentkinja doktorskih studija na Laboratoriji za antropologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Tamara Pavlović održala je prezentaciju o “Tajnama kostiju”. Ona je počela sa prezentacijom, ali je završila radionicom gde je uključila veliki broj kostiju kako bi učesnici radili u grupama i pokušali da definišu kako izgleda anatomija ljudskog bića. Osim što su  naučili nešto novo, naši učesnici su se i zabavili!